2012. január 10., kedd

AMAZONAS - MANAUS

Hetvegen Manausban voltam, sajnos csak 2 napot, ami nagyon keves egy helyen, ahol ennyi latnivalo van. Manaus ugyanis Amazonas allam fovarosa. Maga a varos kevesbe is erdekes, a lenyeg, ami korulotte van, a fo nevezetessegeket kb 1 ora alatt vegig lehet nezni. Nehany erdekesseg a varosrol:

A varos leghiresebb epulete az operahaz, melyet egy olasz epitesz tervezett. Eddig rendben is lenne az epulet, szep, diszes, impozans, sok arannyal es marvannyal. Azonban az akkori polgarmester ennel tobbet akart. Azt akarta, hogy az operahaz mindenhonnan lathato legyen, a folyorol is. Ezert egy kupolat rendelt a tetejere, amit brazil szinekbe oltoztettek, es amitol szerintem nagyon mokas lett a nagy komoly epulet, masok szerint csak siman izlestelen. De ami biztos, hogy sehogysem illik a kepbe a zold-sarga kupola. De akkoriban ez volt a modi: megalomania, fenyuzes, semmi sem volt draga, hiszen Manaus lett a ,,dzsungel Parizsa”.


teatro manaus.JPG
Operahaz














A 19. szazad vegetol rohamosan fejlodott a varos, a guminak koszonhetoen. Elobb volt elektromos aram Manausban, mint sok europai nagyvarosban. A gumi ipari feldolgozasahoz eloszor a helyi indianokat akartak bevonni. De az indianokat nem tudtak szolgasorba hajtani, illetve nem is bizonyultak tulsagosan jo munkaeronek (egyszeruen nem nekik valo ez a fajta elet, a robotolas, a kemeny munka), ezert a munkaerot Eszak-Kelet-Braziliabol, illetve Afrikabol hoztak.

Azonban elkezdtek kicsempeszni a kaucsukmagot az orszagbol, es angol gyarmatokra telepitettek. Ezzel Brazilia elvesztette a monopoliumat a gumi felett, veget ert az aranykor, a varos elszegenyedett, az operahaz kiurult, a masodik vilaghaboru alatt kaucsukraktarkent szolgalt.

Az 60-es evek vegen tert magahoz a varos a letargiabol, amikor a terseget szabadkereskedelmi ovezette minositettek. Az adomentesseg sok iparagat vonzott ide. Minden duty-free.

A 2014-es foci VB-n Manausban is lesznek meccsek, 2 stadion is epul a varosban. Ami vicces, mert amugy Manaus focicsapata noname harmadosztalyu csapat.

A hotel, ahol laktunk, a Rio Negro partjan van, a varoson kivul. Maga a szallas is nagyon klassz volt, sajat mini allatkerttel (ahol van jaguar, papagajok, majmok, meg mindenfele mas allatfaj, ami a tersegben oshonos). Innen szerveztek kulonbozo turakat.

Az elso napomon hajoztunk sokat. Megneztuk, ahol a Rio Negro es a Solimões folyok talalkoznak, a folytatasuktol hivjak Amazonasnak a folyamot. Az erdekessege a ketto talalkozasanak, hogy nem keverednek. A Rio Negro szinte fekete, suru, lassabb folyasu es hidegebb, mig a Solimões vilagos, kevesbe suru, gyorsabb folyasu es melegebb. Emiatt alakult ki ez a jelenseg:


encontro das aguas.jpg
Encontro das Águas
















Kb. 3 oranyi hajozas utan kotottunk ki, ahol egy vizen levo etteremben kajalt a csapat, majd elsetaltunk egy helyre (Vitória Régia), ahol az egesz viz feluletet beboritjak a vizi liliomok, gyonyoru volt!




Victoria-Regia-Water-Lily-006.jpg
Vitoria Regia












Ezutan pedig kisebb hajoval szaguldottunk egyet a kornyeken, igy kozelebbrol is lathattuk, hogy elnek errefele az emberek. A hazak nagy resze a vizen epult, specialis alapra, ami fenntartja a vizen. Azt mondjak, olyan helyre kell epitkezni, ahol vannak azert fak, mert kulonben a sodras konnyen nagyon messzire is elviheti a hazadat. De a nehany km-rel arrebb koltozes a vizen itt nem fura, az etterem is maskor mashol van. Az Amazonas menten nincsenek utak (az esoerdo miatt), igy itt mindenki hajoval kozlekedik, nincs mas lehetoseg. Az emberek nagyreszt onellatoak.


amazonas.jpg













A masodik napon indianokat latogattunk meg, igazi indianokat!! Persze mivel fogadnak latogatot, ok kicsit fejlettebbek, a penzzel is tudnak mit kezdeni, jobb hazaik vannak, de ettol fuggetlenul tartjak a hagyomanyaikat, szokasaikat, es hallottuk, hogy a sajat nyelvukon beszelnek egymas kozott, nehanyan tudtak csak portugalul. Tancoltak nekunk sokat, majd a vegen mindenki felkert valakit, es ugy tancoltunk tovabb. Kell-e mondanom, hogy engem a torzsfonok (na nem az oreg, a fiatal vezer) kert fel. :P Carlosnak ket kislany jutott. :) De amugy eszmeletlen aranyosak az indian gyerekek! Meg egyebkent a felnottek is.

Ezutan elhajoztunk (hogy mashogy :P) a kaucsukmuzeumba. Valojaban ez a haz csak rekonstrukcioja az eredetinek, ahol a portugal kaucsukbaro elt, mert az eredetit elmosta a viz. De erdekes volt latni, hogyan keszult a gumi. A kezunkbe nyomtak egy nagy tombot, volt vagy 30 kilo. Aztan leejted es visszapattan, nagyon vicces volt! :D

Meg rengeteg dolgot meg lehetett volna nezni, ezert mindenkeppen vissza szeretnek meg menni valamikor. 

1 megjegyzés: