2011. szeptember 30., péntek

FUN FACTS II.

   A brazilokrol volt egy olyan elkepzelesem, hogy legalabb annyira hedonistak, mint az olaszok , a magyarok, vagy rokonaik, a portugalok. De nem. Eloszor is, nem dohanyoznak. Ez egyszerubbe tette a leszokasomat, ugyanis nem hogy nincs kivel, de meg furan is neznek rad, ha dohanyzol. Masodszor, nem isznak, mint az allat (khm magyarok... :P Mi tobb, mint 16 l tiszta alkoholt fogyasztunk evente, fejenkent, 15 eves kortol folfele, ezzel 3. helyet nyertunk magunknak. Braziliaban 9 l fogy.). Persze, soroznek, meg megy a caipirinha, de nem mennek el hetkoznap berugni pl. A palinkamat viszont a kezdeti bizalmatlankodas es pofavagas utan nagyon megdicsertek! :) Viszont eleg sok a drogos: kokain fogyasztasban masodikak a vilagon.

· Azt mar irtam, hogy nagyon kevesen beszelnek angolul. Viszont ami meglepett, hogy emiatt rosszul erzik magukat, altalaban elkezdenek szabadkozni, hogy milyen rosszul beszelnek (amugy aki beszel, az altalaban nem rosszul), meg hogy majd megtanulnak, hogy tudjanak velem beszelni! Nem am, hogy en tanuljak meg, mert megiscsak kicsit tobbsegben vannak… hat nem olyanok, mint az olaszok vagy foleg a franciak! Szerencsere! (utobbihoz)

·    Az olaszokhoz meg egy dologban nagyon nem hasonlitanak a brazilok (es hozzank sem): ugy allnak sorba mindenhol, mint a kisiskolasok! A metrobuszt mar alapbol ugy varjak az emberek, hogy beallnak egy rendezett sorba. De a legsulyosabb az volt, amikor a srac elorement egy masik buszhoz, megkerdezni, hogy jo-e neki az a busz, kiderult, hogy nem, erre nem allt vissza a regi helyere, hanem hatrament a sor vegere! :O De ugyanez a katonas rend van a szorakozohelyek elott (semmi tolongas, mint a milanoi clubok elott.. de szep is volt.. annyit eletemben nem konyokoltem bele masok oldalaba, vagy epp ahova csuszott..), a pultnal, mindenhol!

· A szorakozohelyekre a beugro eleg huzos (tobb ezer forint, egy teljesen atlagos helyre is). Ezzel szurik az embereket.

·  A metron van egy noi kocsi, ahol tobbnyire tenyleg csak nok utaznak! Kivulrol rozsaszin, es tele van noknek szolo hirdetesekkel. A noket egyebkent minden szempontbol vedik, torvenyekkel, eloirasokkal, stb. 

· A buszokon/metron sargaval jelolik az idoseknek biztositott helyeket, amit az emberek tenyleg nem foglalnak el, csak ha nincs idos a lathataron. Tudom, hogy az otthoni buszokon is van, de szerintem ezt soha senki nem tisztelte.

· Braziliaban normalis, hogy az emberek kulonbozo csapatok mezeiben maszkalnak, mennek suliba, stb. Ez az egyik leggyakoribb viselet fiukon: focimez, bermudagatya es papucs/sportcipo.

·  A facebook csak 1-2 eve lett nepszeru, addig a brazilok a google Orkutjat hasznaltak, ami mondhatni mar-mar a sajatjuk, megosztva a torokokkel (na meg egy torok parhuzam! :)).

· Tehetosebb csaladoknak szinte kivetel nelkul van bejaronoje. A legtobb lakashoz tartozik cseledlak, kis szoba+furdoszoba. A cseled sokszor ott is lakik. Carloseke is ott lakott veluk a Sao Paulo-i lakasban evekig, mig ferjhez nem ment. Az itteni lakasba is jar egy csaj, 2 hetente. Eloszor azt gondoltam, hulyeseg, nekem nem kell, mert egyreszt szeretek takaritani, masreszt fura, hogy valaki jon es megcsinalja a dolgokat… De hamar rajottem, hogy tulajdonkeppen baromi jo erzes ugy hazamenni, hogy tiszta a lakas, es valahogy, nem tudnam megmondani miert, de maskepp tiszta… Es azert igy is van mit csinalnom boven, de pl. amiket nem szeretek/nem akarok megcsinalni (ablakpucolas a 9.-en – noooo way!), azt megcsinalja o. Es amugy meg nagyon aranyos.

· Rioban rengeteg ember el az utcan. Itt nem fagynak meg telen sem.. Neha meg egesz normalis embereket lehet latni az utcan aludni. Ok munkasok, akik igy siestaznak… (hivatalosan egyebkent nincs siesta, de hat lathatjuk, hogy jarnak azok az orszagok, ahol van). Az mondjuk meglepett, amikor egyik reggel egy fel osztalynyi favela-csemete ott aludt dobozokon a suli melletti supermarket elott… Carlos szerint biztos messze laknak, es nem volt kedvuk hazamenni, inkabb itt gengelnek… vagy meg itt is jobb helyuk van?...

· A brazilok imadjak a zaszlajukat es a zaszlajuk szineit hasznalni barhol! Klassz is a zaszlo, nem arrol van szo.




· A boltokat, barokat estere a mas europai varosokban is (meltan?) nepszeru redony-modszerrel zarjak be. Ettol viszont ha kinyitjak, az egesz bolt olyan, mintha nyitott lenne, mert rendes ajto nincs. De vegulis egesz evben jo ido van, ugyhogy miert ne? 

·    Azt mar mondtam, hogy minden epuletnek nevet adnak. Viszont azt csak most tudtam meg, hogy a szamozas nem sorban megy, hanem aszerint, hogy hany meterre van az utca elejetol (a mienk pl 168, vagyis 168 meterre vagyunk a saroktol).

3 megjegyzés:

  1. A kép király, de kicsit ritkák a posztok... Így, hogy a szakdoga miatt nincs nagyon időm/lehetőségem szkájpolni, szívesebben olvasgatnék itt az irodában... :) időnként tölthetnél fel valami jó kis kajás posztot :) btw a torta hogy sikerült?

    VálaszTörlés
  2. Ez azert van Mate, mert bar mindenki csesztetett, hogy irjak blogot stb, valojaban kb te meg edesapam olvassatok rendszeresen. Igy kicsit elment a kedvem.. De mivel szeretek irni, es idom is van ra, azert fogok a jovoben is! :)
    Kajas posztot akartam en is, de inkabb ettermekrol, mint a sajat foztjeimrol.. azt meghagyom neked! :) A torta Chocito-szeru lett - ronda es finom! :D (btw itt lehet kapni Chocitot!! az volt a kedvencem, otthon miert nincs??)

    VálaszTörlés
  3. Neked van egy Carlosod, az en kollegam meg Thiago (ejtsd Csiágó)
    O meselte, hogy Braziliaban a Capoerat elegge lenezik, mivel az a feketek tanca. Es o nagyon nem szeretne, ha majd a gyereke Capoerazna.

    VálaszTörlés